Project Description

Mofetta

A MOFETTA egy olyan geológiai jelenség, mely során a Földből, késői vulkáni működés következtében nagy koncentrációban szén-dioxid gáz áramlik fel. Hazánkban egyetlen helyen, Mátraderecskén található ilyen természetes szén-dioxid gázfeláramlás, melyre az 1990-es évek elején figyeltek fel a helybéliek. A feláramló, magas szén-dioxidot és Mátraderecskén radont is tartalmazó gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb.

A mátraderecskei szén-dioxid gázt – egy orvosi kutatócsoport gyógyászati eredményei alapján – 1999-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógygázzá minősítette.

E különleges természeti kincset Európában a népi gyógyászatban, természetgyógyászatban csak néhány helyen, de már régóta alkalmazzák. A MOFETTA KEZELÉS – a bőrön keresztül a szervezetbe jutó szén-dioxid gáz értágító hatása révén egyfajta kiegészítő – alkalmanként 15-20 perces – terápiaként, kúraszerűen az alábbi esetekben javallott:

  • szív- és érrendszeri-, érszűkülettel járó betegségek;
  • meddőségi és impotencia problémák;
  • reumatológiai kóresetek;
  • csontritkulásosok, cukorbetegek kezelésére és gyógyítására;
  • ízületi betegségekkel kapcsolatos fájdalmak mérséklésére.

A szén-dioxid mellett megtalálható radon gáz a sejtek anyagcseréjének fokozására, a szabad gyökfogók termelődésére, az immunrendszer működésére van jó hatással.

A szén-dioxid hatásának köszönhetően javul a bőr alatti keringés is, mely segíti a szervezet méregtelenítési folyamatát. A kezelés ezért kifejezetten jó kiegészítője lehet a különféle léböjtkúráknak, fogyókúráknak, eredményes a narancsbőr kezelésében is. Szaunával, masszázzsal, jacuzzival, a hegyi levegőn végzett bármilyen mozgással kombinálva, alkalmas lehet a stressz oldására is.

A mátraderecskei mofettát egészséges emberek is igénybe vehetik, hisz a gáz teljesítményfokozó hatása miatt, egyfajta természetes doppingszerként is viselkedik.